Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Ingegerd Råman 3.9 - 22.1 2017

Vandalorum presenterar i höst en omfattande utställning med Ingegerd Råman, en av Sveriges mest tongivande formgivare med det klara glaset som sin signatur. Ingegerd Råman har till utställningen, som är en samproduktion mellan Nationalmuseum och Vandalorum, gjort ett personligt urval bland sina uppdrag – såväl aktuella som tidigare. Det är hennes egen röst som präglar utställningen – genom drygt 200 föremål i bland annat glas, keramik, trä och naturfiber, men också genom texter, bilder, skisser och nyinspelade filmer.

Själv kallar sig Ingegerd Råman för krukmakare och hon återvänder ofta och gärna till keramiken. Men det är som glasformgivare hon gjort sig internationellt berömd, knuten till Johansfors, Orrefors och Skruf. Ingegerd Råman jobbar även med arkitektoniska gestaltningar i samarbete med Wingårdhs arkitektkontor. I år är Ingegerd Råman bl a aktuell med en ny kollektion i porslin för Arita Japan samt en limiterad serie handgjorda bruksföremål för IKEA.

 


Foto: Jesper Brandt
 

Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
 
Ingegerd Råman (f. 1943, verksam i Stockholm och Skåne) är den svenska formgivare som tilldelats priset ”Utmärkt svensk form” flest gånger. Utbildad vid Capellagården, Konstfack och Istituto Statale d'Arte per la Ceramica i Faenza, Italien. Representerad i samlingarna på bl.a. Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, Designmuseum Danmark i Köpenhamn, Victoria & Albert Museum i London och Stedelijk Museum i Amsterdam.

Filmer i utställningen
Se här!

Aktuell dokumentär
SVT K SPECIAL: Ingegerd Råman - framtid i varje andetag , se här

Aktuella artiklar
Jönköpings posten (recension)
Sydsvenskan
Dagens Nyheter
Värnamo Nyheter
Jönköpings Posten (reportage)

Aktuella radiointervjuer
Sveriges Radio P1 Kultur
Sveriges Radio P4 Jönköping


Utställningen är producerad i samarbete mellan Nationalmuseum Design och Vandalorum
Scenografi: Claesson Koivisto Rune
Film: Summit
Grafisk form: Henrik Nygren Design

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här