Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Fotbollssamtal med Erik Niva

18:00

Dagens lunch

Rimmad ugnsbakad laxrygg serveras med kräm på rotselleri, ragu på puylinser, rotselleri och örtpotatis

Sven Lundh (1925-2015)

Sven Lundh somnade stilla in i Värnamo den 12 november 2015, 90 år gammal.
Närmast sörjande är barnen Karin och Erik med familjer.


En sann vän har gått bort. Vän av konst, design och utbildning med de människor som är verksamma i området.

Sven växte upp i Lagan, norr om Ljungby, med en politiskt radikal mamma, pappa som ingenjör på Yllefabriken och fyra syskon.

På väg från skolan, 15 år gammal, fick han syn på konstnären Sven Ljungberg, som stod och målade vid vägkanten. En upplevelse som tog evigt fäste i honom för konsten och formens betydelse, där motivet i verkligheten, en förbuskad grusgrop, fick en betydligt bättre identitet på Ljungbergs oljemålade duk.

Svens intresse för konsten var väckt. Han gick på målarkurser för lokala konstnärer. Gick på utställningar och fick kontakter. Träffade sin hustru Kerstin och bosatte sig i Värnamo 1947.

Tillsammans med konstnärer i Småland startades galleriet Spegeln i Värnamo under mitten av 50-talet och Sven tog jobb som försäljare i konfektionsbutik.
Sven var mannekäng för herrkläder när det behövdes och var hela tiden intresserad av hur han klädde sig.

Möbeldesigner Yngve Ekström engagerade Sven som säljare för möbler från bolaget De Fem Fabrikerna och lanseringen av den fårskinnsklädda fåtöljen Lamino satte fart. Det gick bra. Sven blev senare också agent för danska producenter av möbler ritade av Hans Wegner och Mogens Koch.

I Värnamo fanns redan Bruno Mathsson, med vilken Sven verkade genom alla år.

Samtidigt bidrog Sven till en regional förstärkning av konstlivet i Småland genom bildandet av Smålands Konstnärsförbund 1958 och senare Smålands Konstarkiv 1963. Det var långt innan kommuner och landsting hade format kulturnämnder och strategi för konsten i samhället. Tillsammans med konstnärerna insåg Sven behovet av sammanhang och plats där kulturella möten kunde äga rum. Sven ska ha sammanställt närmare 500 utställningar under sitt liv.

Företaget Källemo återstartade Sven 1973 i Värnamo med koncept av möbler, som bär kvalitet i stark idé, hellre än volym och pris. I samverkan med många företag på trakten, löstes tillverkning av formgivarnas innovativa gestaltningar.

Sven hade idén till konst- och designmuseet Vandalorum redan 1984 med stark uppmuntran av Konstnärsförbund och Konstarkiv. Med Renzo Pianos idé satte bygget igång vintern 2010. Konstnärer, designers, arkitekter och generösa donatorer deltog vid första spadtaget och invigning till påsken 2011.

I Sven fann vi en människa som höll fast vid det han trodde på, envis och uthållig, men alltid påhittig. Han såg möjligheter, när det var som mest omöjligt. Sven arbetade ständigt. Det gjorde han in i det sista.

Konsten som drivkraft för samhällsutvecklingen är något som Sven gav oss. Nu bygger vi en lada till på Vandalorum för konst, design, utbildning och forskning på en plats man inte kan åka förbi. Tack vare Sven Lundh i Värnamo.

Jan Ove Forsell
Magnus Silfverhielm
Elna Svenle
Eva Thomasdotter
Remus Wilson

för Vandalorum, Smålands Konstarkiv och Smålands Konstnärsförbund
Foto: Jonas Sällberg

 

Dagens lunch

Rimmad ugnsbakad laxrygg serveras med kräm på rotselleri, ragu på puylinser, rotselleri och örtpotatis
torsdag 20 september, 18:00
torsdag 27 september, 14:00
fredag 28 september, 11:30
söndag 30 september, 14:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här