Denna utställning presenterar verk ur den konstsamling som Marika och CG Wachtmeister har byggt upp under ett halvt sekel. I rådande läge har Vandalorum valt att sätta fokus på parets långvariga relation till just konstvärlden i USA. Utställningen innehåller verk av ett 40 tal internationellt tongivande konstnärer som verkat under de olika skeenden som präglat landet, från 1970-tal in i vår absoluta nutid, när upprätthållandet av själva demokratin är i svaj.
Marika och CG Wachtmeister reste tillsammans till New York första gången 1974. Sedan dess har staden, och mötena med dess konstnärer, utgjort deras största inspirationskälla. Många av konstnärerna i utställningen har gett eko långt utanför konstvärlden, och det flyter inte sällan politiska underströmmar genom deras verk. Vissa ger sig i kast med såriga kapitel i historia och samtid, andra undersöker hur den konstnärliga processen kan ge perspektiv och hopp. Gemensamt för dem är en avväpnande direkthet i tilltalet, bildspråket och materialiteten.
1987 grundade Marika Wachtmeister utställningsverksamheten på Wanås i Skåne, en idag internationellt erkänd skulpturpark med över 80 permanenta verk i storslagen bokskog och historiska byggnader.
Utställningen är producerad av Vandalorum och formgiven av TAF Studio. Andra utställningar med verk ur Marika och CG Wachtmeisters samling har tidigare visats på Kristianstads konsthall (2022) och Liljevalchs konsthall (2024). Utställningens titel är hämtad från Truisms (1977-79) av Jenny Holzer
Tack till: Tore G Wärenstams stiftelse, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun
Foton:
Utställningsfoto Vandalorum, foto: Patrik Lindell
Janine Antoni, Unveiling (1994), foto: Patrik Lindell
Dread Scott, Obliterated Power (Pentagon) 2022, Cristin Tierney Gallery, New York
A. Karlsson Rixon, Winter Morning at Santa Monica Beach (1997)
Allan McCollum, Visible Markers THANKS, foto: Mattias Lindbäck / Liljevalchs
Richard Hamilton, Guggenheim chrome (1970)
Ann-Sofie Sidén, Rocket Park (2003)
Janine Antoni 2038 (2000)
Andres Serrano, Milk Cross (Fluids Series) (1987)
A. Karlsson Rixon, The Artists' Luncheon (1997)
Lousie Bourgeois, Spider (1995)
Roxy Paine, Puff Ball Field (1998), foto: Mattias Lindbäck / Liljevalchs