Att berätta historier genom material. Det kanske är så man bäst kan beskriva konst- och designstudion Folkforms arbete. Vet du hur, var och av vem sakerna du omger dig med är gjorda? Vi lever i en tid när vi har allt mindre kunskap om hur tillverkning går till. Mycket produceras så långt ifrån konsumenten att anknytning till tillverkaren helt saknas. Att det historiskt funnits en direkt koppling mellan en industri och platsens människor, traditioner och materialtillgångar glöms lätt bort när produktionen blivit anonym och otillgänglig. Det är just dessa historier Folkform vill fånga genom sina designprocesser.
Folkform, bestående av Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, har sedan starten 2005 arbetat med att genom formgivning av möbler och föremål förmedla förståelse för vårt industriella arv – för människorna, platserna och processerna. Inte sällan lyfter de fram produktionstyper som riskerar att gå förlorade eller flyttas – och med dem all den kunskap som ärvts från generation till generation.
Folkform har en stark fascination för material och just materialen får ofta leda vägen i deras utforskningar. Det började redan 2005 när Ahlsell och Holmquist inledde ett samarbete med den sista Masonitefabriken i Sverige, ett arbete som fortsätter än idag.
Produktionsnoveller är Folkforms största soloutställning hittills och visar ett urval av deras produktion från det senaste decenniet. Här får de färdiga föremålen samsas med de råa materialen de är gjorda av. Fotografier från, dokumentation av och reflektioner kring slutprodukternas hela tillkomstprocess presenteras också – och skapar så kallade produktionsnoveller.
Folkforms Chandra Ahlsell (f. 1973) och Anna Holmquist (f. 1978) studerade industridesign tillsammans vid Konstfack i Stockholm. Ahlsell är även utbildad vid Pratt Institute i New York och Holmquist vid Goldsmiths i London. Folkform har bl a. mottagit Future Design Days Award 2006, Årets Lauritz Icon 2016, Residence Stora Formpris 2016 och Bruno Mathsson-priset 2019.
Tack till: Konstfack, Malmstens Linköpings universitet, Magnus Laupa, Masonitefabriken i Rundvik, Finnish fiberboard, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Vandalorums Partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig
Foto: Erik Lefvander