Ingegerd Råman

3
/
9
2016
22
/
1
2017
2016
Lada 1
Bilden visar utställningen i Lada 1 med Ingegerd Råman.
Jag tycker om att lyssna, samtala och lära. När man arbetar så nära tillsammans uppstår ett särskilt förtroende. Det gör att jag ser och tänker på ett annorlunda sätt, vilket haft en stark påverkan på mitt eget arbete.

Ingegerd Råman är en av Sveriges mest tongivande och samtida formgivare. En formgivare, och en krukmakare, som är oavbrutet nyfiken och redo att anta nya utmaningar och där det egna behovet alltid är utgångspunkten inför en ny uppgift.

Att vara trogen det egna formspråket, oavsett trender, är en förmåga som kräver stor integritet men minst lika mycket av lyhördhet. Liksom en okuvlig vilja att vilja ge sig själv utmaningar som utvidgar och berikar. Att förfina och utveckla formen i ett glas, en karaff, en skål beroende på såväl den specifika funktionen som det aktuella sammanhanget där föremålet skall brukas, förutsätter lika delar av igenkänning och ett lustfyllt sätt att närma sig och ta sig an uppgiften.

Det klara glaset och den enkla, självklara formen har blivit något av ett signum för Ingegerd Råman. Liksom den svarta och ibland vita keramiken; drejad i den egna verkstaden i Skåne eller tillverkad i större serier av en producent. Att låta behovet ta form i vackra, tidlösa bruksföremål för vardag och fest är ett ständigt pågående.

I utställningen presenteras uppdrag och uppgifter med föremål dukade på tjugofyra bord. Här finns några helt nya projekt och ett urval av tidigare uppdrag för såväl små som stora beställare. Här visas också några av arkitekturprojekten i samarbete med arkitekten Gert Wingårdh där House of Sweden i Washington DC från 2008 var det allra första.

Möt Ingegerd Råman genom hennes föremål och genom egna korta texter och filmer där hon själv berättar om vad som är viktigt.

Ingegerd Råman (f. 1943) är utbildad vid Capellagården, Konstfack och Istituto Statale d’Arte per la Ceramica, Faenza. Egen verksamhet som krukmakare sedan 1967 och tidigare verksam vid Johansfors, Skruf och Orrefors glasbruk. Frilansande formgivare med verksamhet i Stockholm och Skåne. Tilldelades 1995 professors namn av Regeringen. Representerad i samlingarna på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, Designmuseum i Köpenhamn, V&A i London, Corning Museum of Glass i New York, Stedelijk Museum i Amsterdam m.fl.

Utställningsdesign: Claesson Koivisto Rune. Utställningen är producerad av Nationalmuseum Design i samarbete med Vandalorum.

Huvudfoto samt foto 1-6: Patrik Lindell
Foto 7-9: Johann Bergenholtz

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA