Miljontals containrar korsar konstant haven. De innehåller varor som tillverkas i en del av världen för att konsumeras i en annan. En normal containertransport från Kina till EU tar ca 45 dagar. Under pandemin har systemet dock hamnat i gungning – samtidigt som näthandeln ökat har containerbrist uppstått, fraktpriserna skenat och mängder av varor fastnat i hamnar världen över. Inne i containermörkret ligger brödrostar, trädgårdsmöbler, foppatofflor och solglasögon tajt packade, i passiv väntan på att nå fram.
Formgivaren Jenny Nordberg vill skapa förändring inifrån. Med humor och oförutsägbarhet tar hon sig an ämnen som många helst vill undvika – företeelser som vi vet är ohållbara men som är fullständigt integrerade i vår livsstil. Inom EU skeppar vi in så mycket varor med dieseldrivna fartyg att transportsektorn står för 25% av våra växthusgasutsläpp. I utställningen Active Cargo, skapad specifikt för Vandalorum, ställer Nordberg sig frågan: Vad skulle hända om dessa långa, energikrävande transporter världen över inte bara vore förflyttningar utan faktiskt innebar själva tillverkningen av produkterna?
Till utställningen har Nordberg byggt maskiner som alla imiterar rörelserna som gods utsätts för vid olika transportslag – de böljande vågorna till havs, det ryckiga skumpandet på vägar och de oavsiktliga fallen vid omlastning. Hon är själv regelbundet på plats i utställningen och kör maskinerna som tillverkar unika objekt enbart med hjälp av de olika rörelserna. Materialen som används är restprodukter från lokal industri.
Jenny Nordberg (f. 1978) har en MFA i industridesign från LTH och är baserad i Skåne. Hon finns representerad i samlingarna hos bl.a. Nationalmuseum, Malmö Konstmuseum och Vitra Design Museum och har mottagit ett stort antal priser, bl.a. Årets Designer vid Swedish Design Awards by Rum 2022.
Tack till: Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Vandalorums partners, Doxa, Stolab
Foto: Patrik Lindell