Pierre Sindre är en formgivare som skapar möbler för miljöer – inte sällan offentliga – där inte bara komfort utan också själva känslan föremålet förmedlar har stark betydelse. Han vill genom sin design förstärka en plats identitet och påverka människorna som vistas där.
Sindre jobbar konsekvent med detaljer och hittar sin inspiration på både väntade och oväntade ställen. Han är väl förankrad i möbelkonstens historia, och blickar gärna bakåt mot t ex rokoko eller tidig modernism. 1960-talet är en annan epok Sindre ofta öser ifrån – dess estetik, mode och filmer har gett avtryck i många projekt. En annan inspirationskälla är det enkla som omger oss i vardagen: en klassisk blyertspenna, duschens golvbrunn eller kuddarna i sovrummet.
Sindre samarbetar med ett tiotal svenska möbeltillverkare, majoriteten i Smålands, och ägnar mycket tid på olika fabriksgolv. Ibland är det ett visst hantverk eller material som fascinerar och blir utgångspunkten för en ny design. Oavsett var idéerna kommer ifrån så är insamlandet av dem avgörande för Sindres arbete. I utställningen visas därför inte bara möbler han formgivit de senaste 15 åren, utan också de föremål eller fenomen som fungerat som inspiration.
Pierre Sindre (f. 1974 i Bankeryd) är utbildad vid Konstfack och driver idag egen designstudio i Stockholm. Han har mottagit flera priser, däribland Lauritz Icon, Årets möbel & Årets utemöbel av Elle Decoration samt Årets möbel av Sköna hem. Han är 2022 års mottagare av Bruno Mathsson-priset.
Tack till: Estrid Ericsons stiftelse, Ludvig Svensson, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Vandalorums partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig.
Foto: Patrik Lindell