I Wanja Djanaieffs expressiva och fantasifulla mönstervärld är färgerna många, kontrastrika och starka. Hon har närmast absolut gehör gällande färgkombinationer och uppvisar inte en tillstymmelse till den kromofobi som i perioder präglat nordisk design.
Djanaieff (f. 1941) är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Hennes outtröttliga kreativitet har genererat en sex decennier lång karriär. Hon har verkat som bl.a. kläddesigner, textilkonstnär, professor och scenograf, och blev designchef på NK redan som 29-åring. Det publika genomslaget kom när hon formgav kläderna åt den svenska OS-truppen i München 1972.
Denna utställning är Djanaieffs egen berättelse om ett mångsidigt konstnärsliv. Här presenteras kläder och konst men också en mängd av de hundratals mönster hon formgivit, ofta i den storskaliga, tvådimensionella och grafiskt tydliga stil som blivit hennes signum. Vi bjuds även in i Djanaieffs skissblock och får följa den kreativa processen i en film skapad av hennes son.
Parallellt med sitt arbete som formgivare drivs Djanaieff av ett outsinligt intresse för det textila hantverket, slöjden och folkkonsten. Hon har även engagerat sig i att utveckla användningen av naturliga
textila råvaror såsom ull, skinn och lin. Hon månar om att synliggöra hela tillverkningskedjan och har i samband med utställningen skapat en linodling på Vandalorums innergård.
Utställningen är framtagen av Marabouparken konsthall och har anpassats av Vandalorum i samarbete med Wanja Djanaieff.
Tack till: Bengt Julins Stiftelse, Jehréns Färg & Alcro, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värmamo kommun, Vandalorums partners: Hamrin, Liljedahl och Svenstig
Foto: Patrik Lindell