Denna utställning av konstvetare, författare och konstnär Tom Sandqvist består av en hela tiden växande serie fotografiska collagebilder kring frågor om språket, kroppen, identiteten, främlingskap och hemmahörighet: dadaisten som möter sin tvilling. Många av bilderna har självbiografiska undertoner. Utställningen förverkligas som en inramad serie digitala fotografiska collage samt en en video som har sammanställts i samarbete med konstnären Göran Pettersson.
Utställningen Det våta språket – Döden, döden i Fließendorf kan bäst beskrivas utifrån de idéer som gestaltas i Sandqvists böcker Det våta språket (2023, Brutus Östlings Bokförlag Symposion) och Döden, döden i Fließendorf (2024, Litorale). Utställningen binder samman diskurser i frågan om främlingskap, utanförskap, identiteter, tvillingskap.
Tom Sandqvist (f. 1954) är konstvetare och skönlitterär författare. Han har arbetat som professor i konstens teori och idéhistoria vid Kungl. Konsthögskolan och Konstfack i Stockholm. Förutom att han har gett ut konstvetenskapliga studier fokuserade på den central- och östeuropeiska modernismen och den östjudiska kulturen samt en lång rad konstfilosofiska essäsamlingar har han även under de senaste åren gjort sig känd för sin skönlitteratur. Internationellt har Sandqvist väckt uppmärksamhet med bland andra Dada East (The MIT Press 2006) om de rumänsk-judiska dadaisterna på Cabaret Voltaire och deras rötter i den östjudiska kulturen och filosofin. Sandqvists skönlitterära produktion omfattar bl.a. romanerna Romanen om örfilen (2015), Efterlämnad egendom (2017), Hertha Hesselson (2020) och Amor Fati (2022). År 2019 erhöll Tom Sandqvist Längmanska Kulturfondens stora kulturpris.
OBS utställningen är öppen när Galleriet inte är bokat för andra evenemang, för att vara säker på att Galleriet är öppet den dagen du besöker oss - ring 0370-30 22 00!